Geen verzendkosten boven € 50

Persoonlijk contact

Groot assortiment

Gratis snoep boven € 300

Problemen in productie en levering zorgt voor schaarste in verpakkingsmaterialen. Lees meer >

Wat is wikkelfolie?

Door Cor de Jong gepubliceerd op 23 maart, 2020

Wikkelfolie is onmisbaar in elk magazijn en op elk laad- en losdock. Wikkelfolie of stretchfolie is het duurzaamste en voordeligste materiaal om je palletladingen te stabiliseren en goederen te beschermen tegen vocht stof en vuil. Omdat wikkelfolie rekbaar en stretchbaar is, wordt het ook wel rekfolie, rekwikkelfolie en stretchfolie genoemd.

Waar gebruik je wikkelfolie voor

Om van los gestapelde goederen, zoals dozen, een solide geheel te maken omwikkel je deze met wikkelfolie. Na het inwikkelen van een pallet vormt het een solide geheel. Dozen kunnen niet meer schuiven en blijven mooi op hun plek tijdens het transport. De dozen en de producten in de dozen worden ook nog eens goed beschermt tegen vocht, regen en stof waardoor ze schoon en netjes blijven. Met de kleine rolletjes ministretch kunt u gemakkelijk lange staven en buizen bundelen. Deze rolletjes worden daarom ook wel bundelfolie genoemd.

Wikkelfolie wordt regelmatig in één zin gebruikt met krimpfolie. Toch is er een duidelijk verschil. Krimpfolie wordt in de vorm van een hoes, een krimphoes, over de pallet gedaan en gekrompen door middel van warmte uit een krimppistool. Uit een krimppistool komt warmte, meestal in de vorm van een vlam, die op de folie gericht wordt waardoor de folie krimpt. Krimpfolie in de vorm van kleine rollen vinden hun toepassing in het verpakken en beschermen van bijvoorbeeld boeken. Deze krimpfolie wordt ook gekrompen door middel van warmte maar nu met behulp van een machine een zgn. krimptunnel of een hoeksealer. Steiger- en botenkrimpfolie zijn grote lappen krimpfolie op een rol en worden gebruikt in de steigerbouw en bij het transport van boten.

Voor elke klus een folie

Grofweg kan je wikkelfolie in drie soorten verdelen: machinewikkelfolie, handwikkelfolie en bundelfolie.

Handwikkelfolie en bundelfolie worden handmatig of manueel aangebracht.

Handwikkelfolie is verkrijgbaar in handzame rollen in rolbreedtes van 41 tot 50 cm. en een gewicht van ca. 2 tot 3 kg. per rol.  Afhankelijk van de klus zijn de folies in diverse sterktes en rekpersentages  leverbaar bij JIP. Ministretch, bundelfolie, is verkrijgbaar in 10 en 12,5 cm. brede rollen.

Handwikkelfolie kun je nog efficiënter verwerken met een speciale dispenser voor handrollen of een speciale dispenser voor bundelfolie.

Door het gebruik van een dispenser kun je veel efficiënter werken. Bovendien draagt het bij aan een betere fysieke werkhouding, dus je gezondheid.

Machinefolie wordt gebruikt in palletwikkelaars. Deze rollen hebben doorgaans een gewicht van 17 kg. en zijn leverbaar in meerdere diktes, kleuren en rekpercentages. Bij het machinaal wikkelen doet de machine bijna al het werk voor jou. Bij de keus is de juiste dikte en de juiste voorrek belangrijk om een goed rendement uit de folie te halen.

De juiste folie kiezen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wikkel je te veel, dan is dat zonde van het materiaal en maak je onnodig extra kosten. Wikkel je te weinig, dan kunnen de goederen los komen tijdens transport en raken ze beschadigd.

Wikkel je dagelijks meer dan 15 pallets dan is het zeker de moeite waard een palletwikkelaar aan te schaffen. Daarmee bespaar je je rug, veel tijd én dus ook geld.

Welke folie is geschikt?

De dikte van wikkelfolie wordt aangeduid in micron.  Een micron ( µm) is één duizendste van een millimeter. De foliedikte wordt vaak geassocieerd met de sterkte, dus hoe hoger het aantal micron hoe sterker de folie is.

Richtlijnen voor wikkelfolie:

6 tot 12 micronVoor ultra lichte ladingen met totaalgewicht tot 150 kg
15 micronVoor lichte ladingen met totaalgewicht tot 250 kg
17 micronVoor ladingen met totaalgewicht tot 400 kg
20 micronVoor ladingen met totaalgewicht tot 650 kg
23 micronVoor ladingen met onregelmatige vormen en scherpe hoeken tot 1.000 kg
35 micronVoor zeer zware ladingen en bescherming tegen krassen

Om het helemaal af te maken kan je de bovenkant van de pallet afdekken met topvellen of afdekvellen. De lading wordt dan zoveel mogelijk beschermt tegen stof,  inregenen en ongewenste indringers.

Soms stel je hele andere eisen aan de folie. Denk bijvoorbeeld aan identificatie, UV-bescherming of vertrouwelijkheid. Ook voor deze gevallen heeft JIP voor jou een oplossing.

Eenzijdig klevende folie

Als pallets, rolcontainers of veilingkarren niet aan elkaar mogen kleven tijdens het vervoer dan is éénzijdig klevende folie zeer geschikt. Deze One-side-cling folie kleeft, zoals de naam al doet vermoeden, aan één zijde. Laden en lossen verloopt hierdoor efficiënter en met minder schade omdat pallets en karren niet met elkaar verkleven.

Voordelen

 • Ladingen plakken niet aan elkaar
 • Voordelig t.o.v. standaard rollen

Prestretch of voorgetrokken wikkelfolie

Prestretch of voorgetrokken folie leent zich uitstekend voor gebruik als handfolie. Bij deze folie hoef je namelijk bijna geen kracht uit te oefenen tijdens het wikkelen. Daarnaast zijn deze rollen veel lichter in gewicht dan de standaard-rollen wat ook weer prettiger werkt. Deze folie wordt tijdens de productie kant-en-klaar, voorgerekt op de rol gewikkeld. Bij het afrollen treedt "het geheugen" in werking waardoor de folie als het ware weer krimpt naar zijn oorspronkelijke staat. Pre-stretched folie is, in tegenstenstelling  tot de algemene gedachte, steviger dan de traditionele wikkelfolie omdat het niet meerekt tijdens beweging van de pallet in de vrachtwagen; de maximale rek is immers al bereikt.

Voordelen

 • Bijna geen kracht nodig
 • Licht gewicht
 • Sterk
 • Zuinig in gebruik
 • Minder afval

Gatenfolie of Sleuvenfolie

Gatenfolie wordt vaak toegepast wanneer de lading tijdens het transport moet kunnen ademen, ontgassen of ventileren. Denk hierbij aan het transport van bijvoorbeeld groente en fruit op deense karren en veilingkarren. Ook voor de lading die nog dient af te koelen tijdens transport zoals bij (sterke)drank is een goede ventilatie van groot belang. Onze wikkelfolie met gaten is voorgetrokken dus gemakkelijk in het gebruik.

Voordelen

 • Sterk
 • Voorgerekt en daardoor gemakkelijk te verwerken
 • Voor goede ventilatie
 • Lading kan afkoelen tijdens transport (besparing van tijd en geld)
 • Zuinig in gebruik
 • Minder afval

Wikkelnet

Dit is de sterkere variant van de gatenfolie en oogt meer als een net. Het wordt met name ingezet bij zwaardere ladingen die nog niet voldoende geacclimatiseerd zijn maar toch op transport gaan.

Voordelen

 • Zeer sterk
 • Voorgerekt en daardoor gemakkelijk te verwerken
 • Goede ventilatie
 • Lading kan afkoelen tijdens transport (besparing van tijd en geld)
 • Zuinig in gebruik
 • Minder afval

Geef er kleur aan

Gekleurde folie van JIP geeft overzicht in het magazijn. Door gebruik te maken van kleur is het gemakkelijk om bijvoorbeeld artikelgroepen, productsoorten of klanten te identificeren. Dit werkt sneller en er worden minder snel fouten gemaakt. Gekleurde wikkelfolie biedt bescherming tegen UV straling en voorkomt daardoor verkleuring. Omdat gekleurde folie niet doorzichtig is worden producten aan het zicht onttrokken waardoor de kans op diefstal aanzienlijk daalt.

Voordelen

 • Efficient identificatie en coderings middel
 • Anti diefstal
 • UV bescherming
 • Sluit aan op huisstijl / huiskleur van bedrijf

Antistatische folie

Deze folie is behandeld met een zogenaamd anti-staticum en is daardoor niet, of zeer beperkt statisch oplaadbaar. Antistatische folie vormt geen bron van statische elektriciteit en kan dus veilig worden ingezet in combinatie met elektronisch gevoelige componenten. Bovendien trekt antistatisch folie geen stof aan.

NB. Antistatische folie geeft geen bescherming tegen statische ontladingen.

Voordelen

 • Veilig voor electronica
 • Trekt geen stof aan

Bio-based stretchfolie

Bio-based stretchfolie is vervaardigd van minstens 50% granulaat (green PE) dat is gewonnen uit biomassa, in dit geval van suikerriet (sugar cane). Deze folie is ook weer 100% recyclebaar. Circulair, hernieuwbaar en van natuurlijke oorsprong zijn de termen die op deze folie van toepassing zijn. De grote winst hier is de verlaging van het gebruik van fossiele grondstoffen. De suikerrietplantages zorgen bovendien voor extra CO2 opname.

Bio-based wil in dit geval niet zeggen dat het ook vanzelf verdwijnt als het in de natuur terecht komt, helaas. Het breekt weliswaar sneller af dan normale folie maar u dient deze stretchfolie op de normale wijze aan te bieden in de plastic-afvalstroom. Deze folie is niet composteerbaar, bio-degradable of biologisch afbreekbaar. Het mag dus niet in de GFT-bak. Dit is ook de reden waarom deze folie gewoon transparant wit van kleur is en niet lichtgroen.

Voordelen

 • Vermindering gebruik fossiele grondstoffen.
 • Behoort in meerdere mate tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. MVO

Mini-Stretch of bundelfolie

Met deze smalle rolletjes rekfolie bundel je makkelijk langwerpige producten zoals latten, plinten, profielen maar ook boeken en kleine dozen die tegelijkertijd verzonden moeten worden.

Voordelen

 • Lange voorwerpen bundelen
 • Horizontaal wikkelen
 • Handzaam
 • Makkelijk rekbaar

Stretchband, Sanstrap

Stretchband is een elastische folie-band, welke op rol aangeleverd wordt en gemakkelijk d.m.v. een perforatie afgescheurd kan worden. Deze spanfolie is zeer rekbaar en elastisch en daardoor eenvoudig aan te brengen om pallets of anders materialen, bijvoorbeeld vaten, bussen emmers, rollen ed. die (tijdelijk) moeten worden gebundeld. Stretchband is een prima alternatief voor wikkelfolie, ministretch, tape of palletelastiek. Stretchband laat geen lijmresten na, krast niet en is gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen. Stretchband kan hergebruikt worden en scheelt dus bergen aan afval. Stretchband beschadigt de verpakkingen niet zoals tape dat doet bij verwijdering.

Voordelen

 • Kan snel en eenvoudig worden aangebracht
 • Prima hulp bij het aanbrengen van hoekprofielen
 • Voordelige oplossing
 • Kan hergebruikt worden

Nano-folie

Nanofolie is ontstaan door doorontwikkeling van wikkelfolie. De wensen om verpakkingskosten te reduceren waarbij de tranpsortveiligheid gegarandeerd blijft en het milieu zoveel mogelijk wordt ontzien zijn hier samen gebracht.

Nanofolie is een 33 laags rekwikkelfolie die bij gelijke dikte, ten opzichte van traditionele folie, sterker is. Het heeft een hogere doorsteekweerstand wat betekend dat scherpe hoeken en punten minder invloed hebben op de folie. De folie zal minder snel scheuren.

De combinatie van de verbeterde punten zorgt dat de folie voor een betere stabiliteit van de pallet zorgt door de zgn. holding-force. De holding-force is de kracht, spankracht, die ná het wikkelen van een pallet op de producten overblijft.

Nanofolie is een dunnere wikkelfolie met dezelfde en vaak zelfs betere eigenschappen dan traditionele folies.

Voordelen

 • Kosten efficient
 • Geschikt voor diepvries en levensmiddelen.
 • Beter bestand tegen doorstoten en scheuren
 • Zeer economisch in gebruik.
 • Minder materiaal nodig en daardoor minder belastend voor milieu en portemonnaie

Ik hoop dat ik je hier voldoende heb kunnen informeren over wikkelfolie. Als je vraag of probleem nog niet helemaal goed beantwoord is neem dan gerust contact op met JIP. We helpen je graag verder.