Geen verzendkosten boven € 50

Persoonlijk contact

Groot assortiment

Gratis snoep boven € 300

Problemen in productie en levering zorgt voor schaarste in verpakkingsmaterialen. Lees meer >

Wat is stucloper?

Door Cor de Jong gepubliceerd op 9 april, 2020

Wanneer je gaat (ver)bouwen, stukadoren of schilderen, gebruik dan stucloper om de vloer te beschermen. Stucloper is een stevig massief karton op rol. Dit karton is door verschillende diktes en coatingen breed inzetbaar en daarmee geschikt om de meeste harde vloeren af te dekken.

Maar wat is stucloper precies?

Om die vraag te beantwoorden gaan we een stukje terug in de tijd.

Stucloper is van hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt voor kartonnen sappakken. Het bedrijf Riedel begon in 1973 met het verpakken van frisdranken, zoals Appelsientje, in karton. De grote rollen karton waar deze pakken uit gemaakt werden waren voorzien van bedrukking en rietgaatjes. Soms zaten de rietgaatjes niet goed of mislukte de bedrukking. Deze rollen konden dan niet meer gebruikt worden en werden weggegooid. Door de stevigheid, flexibiliteit en de vloeistofdichtheid van het materiaal vond men al snel andere toepassingen. Zo kreeg het een nieuw leven als vloerbescherming. Het werd zo populair dat de hoeveelheid misdrukken niet meer toereikend was voor de vraag naar stucloper. Om toch aan de vraag te voldoen kwam de productie van nieuwe stucloper op gang.

De soorten

  • Stucloper is soms van alléén massief karton zonder toevoegingen. Gewoon karton dus. Dit is voor korte tijd vloeistofdicht. Het is milieuvriendelijk en kan dus zo met het oud papier mee.
  • Een speciale coating van PE zorgt dat vocht geen invloed heeft op het karton. Het kan er dus ook niet doorheen lekken zodat de vloer optimaal beschermd is tegen vloeistoffen. Deze PE-coating biedt ook bescherming tegen chemische vloeistoffen zoals verf en cement.
  • Jip heeft stucloper in verschillen kwaliteiten. De kwaliteit en daarmee de mate van stootvastheid wordt bepaald door de dikte dan wel de massa van het karton. Dit wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter (gr/m²). Hoe hoger het aantal  gr/m² hoe sterker het materiaal is.

Waar gebruik je het voor

Het is een tijdelijk afdekmateriaal om harde vloeren, terrassen en trappen te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan bescherming tegen vuil, vocht, verf, cement en constructies (zoals een steiger) en vallende materialen. Door de bijzondere eigenschappen is het ook buiten te gebruiken bij verf-, metsel- of ander bouwklussen.

Veiligheid

Natuurlijk moet er ook aan de veiligheid gedacht worden. Zorg er voor dat de stukloper vast geplakt wordt aan de vloer voordat je met de klus begint. Dit voorkomt dat het wegglijdt waardoor letsel of andere schade kan ontstaan. Zorg dat je eerst langs de randen de stucloper op maat maakt. Dit kan gemakkelijk met een speciaal mes. Zet het daarna vast met speciale stucloper tape op de ondergrond. Bij grote oppervlakken, leg de stucloper op elkaar met een overlap van 5 tot 10 cm. en zet het daarna aan elkaar vast met tape.

Waar moet je op letten

Voor alle doorgedroogde ondergronden.

Is de vloer net gelakt of gelijmd gebruik dan géén stukloper omdat de vloer dan niet goed kan doordrogen. De vloer hermetisch afsluiten met stucloper kan er voor zorgen dat de vloer verkleurd of dat de lijm niet de beoogde constructiesterkte bereikt.

Ook voor recent gelegde natuursteen- en gietvloeren die nog niet volledig zijn doorgedroogd gebruikt je beter géén stukloper omdat het risico bestaat dat er vlekken ontstaan.

Waneer de vloer nog niet helemaal doorgedroogd is maar je wilt wel door dan is een dampopen of ademend afdekvlies van JIP geschikt.

Ik hoop dat je hier voldoende informatie uit kan halen om beslagen ten ijs aan jouw klus te beginnen.

Heb je naar aanleiding van dit verhaal vragen over (persoonlijk)beschermingsmateriaal? Bel, mail of app dan met JIP

Succes met jouw klus