Geen verzendkosten boven € 50

Persoonlijk contact

Groot assortiment

Gratis snoep boven € 300

Problemen in productie en levering zorgt voor schaarste in verpakkingsmaterialen. Lees meer >

Washi Tape, veel gehoord, weinig echt begrepen

Door Ramiro Piest gepubliceerd op 26 augustus, 2020

Washi tape is verkrijgbaar in vele vormen. Als hobbytape, knutseltape, memotape en ga nog maar even door, maar ook als tape voor de (professionele) schilder. Die laatste categorie, daar ga ik het in deze blog met u over hebben.

Washi
Washi staat voor Japans Papier, letterlijk. Wa (和:Japans) Shi (紙:Papier.) De Japanners zijn trots op hun Washi papier en hebben er zelfs een hele cultuur omheen gebouwd met voor elke toepassing een ander soort Washi Papier. Denk aan de traditionele papieren kamerschermen, waaiers, vliegers, origami, lantaarns en zelfs papier gesponnen kleding. Dat het eigenlijk een Koreaanse uitvinding is willen ze liever niet horen. Is dan alle papier afkomstig uit Japan Washi papier? Nee, dat is het niet, andersom is dit wel het geval anders is het geen origineel Washi papier. Er is echter veel papier op de markt wat Washi wordt genoemd en er ook op lijkt maar dat om bovengenoemde reden niet is. Eigenlijk zou dit papier Washi-like moeten heten.

Bijzonder
Wat Washi papier zo bijzonder maakt is dat het sterker is dan het normale houtpulp papier dat wij allemaal kennen van onze A4-tjes. Het wordt in hoofdzaak gemaakt van de papiermoerbei al zijn er ook soorten die gemaakt zijn van de bast van een bepaalde boom of een bepaald type struik. Washi papier is niet alleen sterker maar ook flexibeler en beter behandelbaar. Juist deze eigenschappen maken dat Washi papier uitermate geschikt is om er kwalitatief de beste tape van te maken die er voor de schildersmarkt te koop is.

Kwaliteit
Niet alle Washi Papier dat geproduceerd wordt is geschikt voor het maken van Washi tape voor de schilder. Er zijn in Japan twee grote fabrikanten die voor deze tape bij uitstek het beste papier leveren. Van het papier uit deze fabrieken wordt wereldwijd verreweg het meeste Washi tape gemaakt. Door de jaren heen is men deze tape en eigenlijk alle andere soorten ook wel afplaktape, maskeertape en schilderstape gaan noemen maar over het algemeen wordt in de professionele wereld voor alle soorten tape de term maskingtape gebruikt. Onder deze eenheidsterm valt dan ook de crêpe tape, papier tape, washi-like tape enz. De algemene term dekt de lading niet, zeker niet als het aankomt op kwaliteit. Washi Tape gemaakt van papier uit de twee genoemde fabrieken biedt absoluut het beste wat verkrijgbaar is.

Kleur
Zegt de kleur van de tape dan iets over de kwaliteit van de tape? Nee, helaas, dit is niet zo. De kleur van de tape zegt in de meeste gevallen iets over de toepassing van de tape en niets over de kwaliteit. Bovendien kan het papier in alle kleuren van de regenboog geproduceerd worden. Ook in de kleuraanduiding is in de loop der tijd een misverstand ontstaan. De “gele masking tape” (ook wel oranje of goud genoemd) wordt tegenwoordig gezien als de beste kwaliteit. Helaas is dit slechts een term die staat voor eenheidsworst. Gele tape wordt op alle kwaliteiten geproduceerd, van crêpe tot Washi. “Wij hebben altijd de gele tape, waarom is jullie gele tape dan duurder of goedkoper dan de mijne” is iets wat wij veel horen, maar vergelijkt u wel appels met appels? Het antwoord kunt u inmiddels zelf geven.

WSH Tape
Omdat JIP inmiddels een zeer grote speler is op het gebied van maskingtape zijn we in samenwerking met een toonaangevende tape-producent in staat geweest een speciale lijn Washi tape te ontwikkelen, onze eigen Washi WSH tape. Deze tape is van een hoogwaardig originele Washi kwaliteit, gemaakt van het papier uit een van de twee bovengenoemde fabrieken en is zeer goed geprijsd. Onze WSH tape kunnen we met recht onze WSH tape noemen omdat deze alleen bij ons te verkrijgen is. De WSH tape is gemaakt van 100% Washi papier en is verkrijgbaar in de breedtes 18 mm, 24 mm, 30 mm en 36 mm, 50 meter op rol en wordt inmiddels al door honderden schilders naar volle tevredenheid gebruikt. De kleur van deze tape noemen wij overigens oranje, om toch maar bij onze huiskleur te blijven. Maar zoals u nu weet, de kleur zegt niets.

Keuzes
Ik hoop u met deze blog een duidelijke kijk te hebben gegeven in de wereld van maskingtape en in het bijzonder Washi tape. Het maken van een gefundeerde keuze op kwaliteit zou met deze kennis een stuk eenvoudiger moeten zijn. U heeft nu gezien waarom in de wereld van tapes voor de schilder niet zomaar een vergelijk gemaakt kan worden. Om u alvast op weg te helpen kunt u hier direct onze WSH tape bekijken. Natuurlijk hebben we nog veel meer soorten tape voor alle voorkomende toepassingen, deze vindt u hier.

Welke keus u ook maakt, maak uw keus bewust. Komt u er niet uit dan kunt u altijd een van onze productspecialisten bellen, zij helpen u graag.

Ramiro Piest – inkoper

Heb je een product gerelateerd aan ons assortiment waar ik niet om heen kan of wil je gewoon reageren? – ramiropiest@jipsnel.nl