Geen verzendkosten boven € 50

Persoonlijk contact

Groot assortiment

Gratis snoep boven € 300

Problemen in productie en levering zorgt voor schaarste in verpakkingsmaterialen. Lees meer >

Even voorstellen - John Duim

Door Gert Koolmoes gepubliceerd op 4 juli, 2018

Laatst zat ik na te denken over de inhoud van mijn nieuwe blog. Wederom inhaken op het thema duurzaamheid of iets geheel anders? Dit keer kies ik voor een blog met een personal touch in de vorm van een interview met naaste collega John Duim (45). Ik stel hem graag aan u voor:

Waar ben je opgegroeid?
Ik ben in ‘72 geboren in Den Helder en heb daar tot mijn 15e gewoond. Vanwege het werk van mijn vader verhuisden we in 1985 naar Heerenveen, dan kom je als stadsjochie terecht in een dorp.

Kun je wat vertellen over je carrière?
“Mijn carrière begon bijna 25 jaar geleden bij Megapool als verkoper van wit- en bruingoed (wasmachines, televisies etc.).

Na ruim 11 jaar was ik toe aan iets nieuws en ben ik samen met een kennis (naast zijn draaiende timmerfabriek) een showroom opgestart om de consument te bedienen in een markt die nagenoeg nog niet bestond, de wereld van ramen, deuren en kozijnen. Consumenten werden altijd bediend via aannemers, maar werden verder niet betrokken bij de eventuele verbouwingsmogelijkheden zoals de plaatsing van hang- en sluitwerk of de bekleding van ramen en deuren. Wij bedienden deze consumenten wel rechtstreeks. Helaas maakte de bouwcrisis een einde aan dit avontuur.

Daarna ben ik hoofdcalculator geworden bij een andere timmerfabriek in Leeuwarden, maar ook deze fabriek ging ter ziele door de bouwcrisis.

Nu werk ik alweer 7 jaar bij JIP (voorheen Perfekt Pak) en iedere dag ga ik nog steeds fluitend naar mijn werk, ondanks de steeds drukker wordende functie die ik samen met mijn collega Cees bekleed.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Mijn werkdagen beginnen altijd rond acht uur waarbij ik tot half 9 in alle rust dingen (klachten, vraagstellingen of werkzaamheden die niet klaar waren etc.) oplos en kan verwerken. Het begint steeds drukker te worden naarmate het bedrijf groeit en JIP groeit in positieve zin letterlijk uit zijn jasje. Vandaar ook de uitbreiding met ruim 1.200 extra palletplaatsen. Waar een paar jaar geleden 75 orders per dag al veel waren, zitten we tegenwoordig ruim boven de 300 orders per dag en dat aantal stijgt maandelijks!

Samen met Cees ben ik o.a. verantwoordelijk voor de weigeringen, klachten en de verwerking van retourzendingen binnen JIP. Daarnaast zijn wij algemeen aanspreekpunt voor artikelvragen, financiële vraagstukken en alles wat er maar tussendoor kan komen. Om ook de binding met verkoop te houden blijf ik toch een aantal van “mijn” klanten bedienen, klanten waar ik in de loop der jaren een zeer goede band mee heb mogen opbouwen en soms bel ik ze ook spontaan op, gewoon om te vragen hoe het daar is uit pure interesse. Klantloyaliteit wederzijds!

En alsof ik daar nog niet genoeg werk aan heb ben ik daarnaast samen met Sjoerd, Gert, Jilles en Frans verantwoordelijk voor de afdeling marketing, waarbij wij de denktank zijn voor acties, mailingen en social media uitingen (Facebook en Instagram). Hier verzinnen wij de mooiste en leukste dingen waarmee wij naar buiten willen treden. Ik vind dit een van de leukste onderdelen van mijn baan.”

Hoe los je een klacht op?
“Ik ga uit van het principe: hoe zou ik zelf een klacht opgelost willen zien? Daarbij moet je wel uitgaan van de beschikbare mogelijkheden en het maximale toelaatbare, het moet wel reëel zijn om iets opgelost te krijgen. Ik ben niet bang om het gesprek aan te gaan en denk graag in oplossingen.”

Wat kenmerkt een goede verkoper?
“Mijn motto is altijd al geweest: zeg wat je doet en doe wat je zegt! Behandel je klanten zoals jijzelf ook behandeld wilt worden. Ik zeg altijd ‘bij twijfel niet inhalen’, dus als het niet goed voelt verkoop ik liever niet dan later met ellende zitten omdat de rekening bijvoorbeeld niet betaald wordt. Je kunt beter vooraf deppen, dan achteraf zwaar moeten dweilen.”

Waar krijg je energie van?
“Het geeft mij energie als iets dat je lanceert een doorslaand succes blijkt te zijn, zoals een goed opgezette actie met de jongens van marketing of een nieuw ontwikkelde folder.

Ook krijg ik energie uit de uitjes met mijn zoon Kevin, zoals lekker samen uit eten, naar de film, avondje gamen op de PS4, gewoon de kostbare momenten samen. Maar ook als gezin leuke dingen ondernemen zoals dagjes uit, een museum bezoeken, avondje borrelen of een leuk concert bezoeken geeft mij energie om weer een week hard te kunnen werken.

“Mijn motto is altijd geweest: zeg wat je doet en doe wat je zegt! Behandel je klanten zoals jijzelf ook behandeld wilt worden.”


Wie inspireert je?
“Goede vraag. Ik moet zeggen dat ik wat dat betreft niemand als voorbeeld heb. Ik kijk niet zozeer naar hoe anderen het doen maar trek mijn eigen plan en zodra ik merk dat het niet werkt, dan stel ik mijn plan bij totdat het wel gaat werken. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je doen en laten, daar kan je een ander niet de schuld van geven. Je mag van mij overigens altijd fouten maken, je moet zelfs fouten maken. Je leert hiervan en je maakt dezelfde fout niet nogmaals.”

Hoe vind je balans tussen werk en privé?
“Nadat ik ben gestopt met roken ben ik met mijn sportmaatje Jasper fanatiek gaan sporten; 2x per week lekker naar de fitness, hardlopen en met de gewichten stoeien. Voor mij is dit de ideale uitlaatklep om even je kop te legen na een drukke en hectische werkdag.

Maar ook de momenten dat ik naar mijn vriendin in Amsterdam rijd, even een uur lang de dag overdenken en “uitgerust” thuiskomen, is voor mij pure ontspanning na een hectische dag. Dan bij thuiskomst samen tijdens het koken de dag doornemen, lekker met elkaar eten en nog even dollen met bonusdochter Nora maakt de rit naar Amsterdam zeker waard.

Samen met Inge vormen wij een LAT gezin, bestaande uit mijn zoon Kevin (16) en bonusdochter Nora (12). In de weekenden wonen wij óf in Amsterdam óf in Heerenveen, allemaal afhankelijk van eventuele verjaardagen, sporten die gespeeld moeten worden of gezelligheid met vrienden en familie.”

Tot slot, waar kunnen we je wakker voor maken?
“Ik sta dag en nacht klaar voor mensen die me lief zijn, die mogen mij altijd wakker maken!”