Geen verzendkosten boven € 50

Persoonlijk contact

Groot assortiment

Gratis snoep boven € 300

Terug naar overzicht

Waarschuwen, beveiligen, markeren en afzetten

Door Cor de Jong gepubliceerd op 14 mei, 2020

Waarschuwen, beveiligen, markeren en afzetten zijn stuk voor stuk acties die er voor zorgen dat alles veiliger en beter verloopt. Daarom is het belangrijk dat je de juiste materialen voor de juiste boodschap gebruikt.

Er zijn  meerdere mogelijkheden om  te waarschuwen voor gevaren of te duiden op situaties die speciale aandacht vragen.

Deze keer vertel ik je wat over het waarschuwen, beveiligen, markeren en afzetten met lint, en zelfklevende tape.

Bij een dreigend gevaar op lichamelijk letsel of schade aan goederen moet gewaarschuwd worden. Ook moet in dergelijke situaties duidelijk zijn wat er van je verwacht wordt. JIP heeft diverse producten waarmee je duidelijk gevaren en instructies kunt aangeven. Objecten kunnen naargelang de situatie worden afgezet, beveiligd, gemarkeerd of voorzien van teksten met duidelijke instructie. Denk in deze gevallen bijvoorbeeld aan afzetlint om een gebied af te bakenen, een doos dichtgeplakt met plakband in een opvallende kleur met de tekst “breekbaar” waardoor (hopelijk) voorzichtig met de zending wordt omgegaan, of een markeringstape op een traptrede die aangeeft waar de rand van de trede zich bevindt.

Gebruik en aanbrengen van afzetlint (zachte afzettingen)

Afzetting dient in ieder geval in de volgende situaties te worden toegepast: Openingen in vloeren of wanden; Hijswerkzaamheden; Omleidingen ingeval van werkzaamheden langs de weg of looppad; Gevaar voor vallende voorwerpen of materiaal; (Tijdelijk) niet te betreden ruimtes; mangaten en röntgentechnische werkzaamheden.

Onder zachte afzettingen worden afzettingen met afzetlint of ketting bedoeld. Hierbij worden twee kleur markeringen gebruikt; rood-wit (verboden te betreden) of geel-zwart (gevaarlijke werkzaamheden). Kettingen worden over het algemeen gebruikt bij afzettingen met een meer  permanenter karakter.

Rood-wit afzetlint, een rood-wit afzeting geeft een verbod aan, maar kan ook worden ingezet om een instructie aan te geven. Bij een verbod kan je denken aan een verbod om te parkeren, een verbod om een bouwterrein te betreden, of een verbod om een pand te betreden. Rood-wit afzetlint als instructie middel zie je bijvoorbeeld bij het in goede banen te leiden van bezoekersstromen tijdens een evenement. Rood-wit afzetlint is ook verkrijgbaar in varianten met bedrijfslogo's of tekst, zoals bijvoorbeeld "Pas op, eiken processierups".

Geel-zwart afzetlint, een geel-zwart lint geeft bijzonder gevaar aan, veiligheid kan in dit geval niet gegarandeerd worden. In tegenstelling tot rood-wit afzetlint mogen ook hulpdiensten het afgezette gebied niet betreden. Alleen na nadrukkelijke toestemming van degene die het waarschuwingslint heeft geplaatst, mag het gebied betreden worden. Specifieke gevaren zijn bijvoorbeeld hoge druk reinigen, verstikkingsgevaar, instortingsgevaar of stralingsgevaar.

Afzettingen in geval van valgevaar (harde afzettingen)

In geval van valgevaar (open putdeksels, geopende roostervloeren of geopende man- of inspectiegaten of -luiken) moeten harde en deugdelijke afzettingen worden aangebracht. Dit zijn vaste hekken welke zijn verankerd en niet verschoven kunnen worden. Een situatie of locatie waar valgevaar bestaat mag nooit zonder toezicht worden gelaten, ook niet voor een paar minuten, voordat een deugdelijke vaste en harde afzetting is aangebracht.

Waarschuwingstape
Deze tape valt erg op door zijn kleur, icoontjes en geschreven boodschappen. De meest verkocht waarschuwingstape van JIP is knal oranje met een icoontje van een glas  en in meerdere talen het woord "breekbaar". Andere varianten zijn tape met een icoontje van een mesje dat waarschuwt om niet in de verpakking te snijden of elke andere geschreven boodschap. Tape laat zich gemakkelijk bedrukken en je kan vrijwel elke boodschap communiceren.

Security tape is speciaal ontworpen om elke poging tot geknoei met goed verzegelde documenten zichtbaar te maken. Het kan niet worden verwijderd zonder de tape te beschadigen.

Deze tapes geven, door de boodschap, jouw pakket een hogere attentiewaarde. Ideaal voor webshops, magazijnen met veel breekbare goederen, etc. Een voordeel van tape is dat je het ergens op kan plakken, denk aan een kartonnen doos, een zak of een ander voorwerp.

Markeringstape
Wilt je bepaalde markeringen op een vloer, wand of ander object aangeven? Dan kan dat met markeringstape.

Markeringstape gebruik je bijvoorbeeld in het magazijn of in de fabriek. De Geel/Zwart en de Rood/Wit markeringstape gebruik je voor het beveiligen, markeren en afzetten van gevaarlijke locaties, veiligheidszones en hindernissen.

Deze tape is er in diverse opvallende kleuren. We  kennen allemaal wel de rijkelijk beplakte sportzaalvloeren waar met verschillende kleuren de speelvelden worden aangeduid.

Markeringstape met anti-slip toplaag. Geschikt voor gebruik op trappen, loopbruggen, hellingen en entrees die zichtbaar aangeeft waar de rand van de traptrede zich bevindt en die voorkomt dat je uitglijdt.

Deze tape staat bekend om de goede hechting en de duurzaamheid. Het is zeer slijtvast. Heftrucks en reinigingsmachines kunnen zonder problemen over de tape heenrijden.

Voor elk situatie is bij JIP wel een oplossing te vinden. Soms kan je met één artikel meerdere functies vervullen. Actueel zijn momenteel (april, mei 2020) de richtlijnen van het RIVM inzake de corona, COVID-19, bestrijding. Een artikel wat op deze situatie aansluit  is een zwart /geel gestreepte tape met de tekst "houd 1,5 meter afstand". Hier zie je twee functies in één product (1) door de kleurcombinatie zwart/geel die duidt op een bijzonder gevaar en (2) door de tekst "houd 1,5 meter afstand" wat je precies moet doen.

Ik hoop dat je met deze informatie tot de juiste aanschaf van producten kan komen. Heb je nog aanvullende informatie nodig informeer dan bij mij of een van mijn collega’s. We helpen je graag bij het maken van jouw keuze.