Geen verzendkosten boven € 50

Persoonlijk contact

Groot assortiment

Gratis snoep boven € 300

Problemen in productie en levering zorgt voor schaarste in verpakkingsmaterialen. Lees meer >

Hoe wordt noppenfolie gemaakt

Door Cor de Jong gepubliceerd op 15 juni, 2021

Onze Noppenfolie wordt op een locatie niet ver van Joure geproduceerd. In de fabriek kunnen dagelijks 10 volle jumbo vrachtwagens noppenfolie geproduceerd worden.
Twee tot drie keer per week komen trailers JIP bevoorraden zodat er altijd volop noppenfolie uit voorraad geleverd kan worden.

Maar hoe wordt noppenfolie, bubbeltjesplastic of luchtkussenfolie nou eigenlijk gemaakt?

Allereerst heb je heel veel kleine bolletjes PE-granulaat (plastic korrels) nodig. Deze zogenaamde pellets hebben de afmetingen van een paar millimeter.


Een mix van verschillende soorten pellets worden in een machine gedaan, zo’n apparaat heet een “extruder”. De samenstelling, de mix, van de soorten pellets is afhankelijk van de gewenste kwaliteit, kleur of andere eisen.

De extruder is een soort vat waarin de korrels gemixt en verhit worden.
Het granulaat gaat via een dosering in vooraf gedefinieerde hoeveelheden naar de extruder. Hier wordt het granulaat verhit en door de schroef (Schnecke) vermengd tot een homogene emulsie en naar voren in de matrijs gedrukt.


Aan het eind van de extruder komt het mengsel in vloeibare vorm uit de machine. Voor het maken van de noppenfolie hebben je minimaal twee lagen nodig; een vlakke laag en een laag met bubbeltjes. Uit de extruder komen dus niet één, maar twee lagen met vloeibaar plastic.(gereed product, klaar om versneden te worden tot handzame rollen noppenfolie)

De twee lagen plastic gaan vervolgens door een “drum” (een systeem van rollen). Eén laag van het mengsel hecht zich aan een speciale drum. In deze drum zitten gaten die allemaal dezelfde grootte hebben en heel netjes geordend zijn. Voor onze noppenfolie wordt gebruikgemaakt van drums met 10 mm gaten voor folie met een kleine nop of 30 mm gaten voor folie met een grote nop. Door de zuiging van de drum wordt het plastic in de gaten gezogen waarmee de noppen worden gevormd.

(Je kijkt hier op de noppenwals (1). Daarboven hangt de matrijs (2) die het materiaal op de noppenwals aanbrengt. (3) Is het gereed product, de noppenfolie. Aan de andere kant (zie volgende foto) zie je hoe de beide lagen samen komen.)Vervolgens wordt de tweede laag, de vlakke laag, plastic op de gebubbelde folie geplaatst. De lucht zit nu gevangen tussen de twee lagen plastic. Vervolgens wordt de folie van de drum getrokken en de klaar is kees.
(Matrijs (1) laat een filmlaag (3) op de noppenwals lopen. Deze zuigt vacuum, waarna matrijs (2) er een 2e filmlaag (4) overheen legt waardoor de lucht in de nop “gevangen” zit.)


(gereed product, klaar om versneden te worden tot handzame rollen noppenfolie)
Nu heb je hele grote vellen noppenfolie die die nog geschikt gemaakt moeten worden voor gebruik en voor transport. In de laatste fase worden deze vellen op handige maten gesneden en op rollen gedaan. Zo wordt jouw rol noppenfolie gemaakt van een meter breed, of een andere breedte, en honderd met4er op de rol. Benieuwd wat we er uiteindelijk van hebben gemaakt kijk dan hier.