Geen verzendkosten boven € 50

Persoonlijk contact

Groot assortiment

Gratis snoep boven € 300

Problemen in productie en levering zorgt voor schaarste in verpakkingsmaterialen. Lees meer >

Welke soorten verpakkingstape zijn er?

Door Cor de Jong gepubliceerd op 16 maart, 2021

Het dichtplakken van dozen, pakpapier en verpakkingsfolie lijkt in eerste instantie vrij simpel. Toch krijg ik vaak vragen over wat nou in bepaalde situaties de beste verpakkingstape is, waarom het plotseling niet meer plakt, wat een milieuvriendelijke tape is of hoe je het moet bewaren.

Er is heel veel over tape in het algemeen te vertellen. Dit stuk gaat specifiek over verpakkingstape.

Verpakkingstape is tape die gebruikt wordt om bepaalde soorten verpakkingen dicht te maken. Het is 35 mm breed of breder. De meest verkochte en gebruikte verpakkingstape is 50 mm breed. Tape smaller dan 35 mm vindt je hier in de categorie plakband.

Welke verpakkingstapes zijn er; 
Verpakkingstape is opgebouwd uit twee componenten: een drager en een lijmlaag. De drager kan bestaan uit PP (Polypropyleen), PVC (Polyvinylchloride) of papier. De lijmlaag is van synthetisch rubber, natuurlijk rubber of acryllijm. Dit zijn dan de  combinaties met hun specifieke eigenschappen;

PP-tape met acryllijm (op basis van water) blijft mooi transparant, vergeelt dus niet en wordt gebruikt voor het maken van geluidsarme tapes. Wel moet je er rekening mee houden dat de onmiddellijke kleefkracht iets minder is. De verpakkingstape met acryllijm moet langer inwerken, maar daarna werkt het uitstekend. De gunstige prijs en vele toepassingen zijn de redenen dat dit de meest verkochte tape is.

PP-tape met synthetische rubberlijm (hotmelt) is  goedkoper dan natuurlijke rubberlijm. Hij kleeft vrijwel onmiddellijk. Hotmelt geeft een sterke verbinding is gunstig geprijsd en is van een goede kwaliteit. Deze lijm is echter niet geschikt voor gebruik op lange termijn en kan niet zo goed tegen temperatuurschommelingen.

PP-tape met natuurlijke rubberlijm (solvent) Omdat solventlijmen een hoge kleefkracht hebben, worden ze vaak buiten gebruikt. Geschikt wanneer verpakking langer gesloten moet blijven bij bijvoorbeeld opslag of op plekken waar vocht en stof aanwezig is. Temperatuurschommelingen en vochtigheid vormen (in elk geval op korte termijn) geen probleem. Deze tape heeft de beste eigenschappen voor gebruik in vrieshuizen.

PP-tape met Acryl-, Solvent- of Hotmeltbelijming en vezelversterkt (filamenttape) is extra versterkt door glasvezeldraden en daardoor scheurbestendiger. Geeft extra zekerheid bij het bundelen of sluiten van de zending

PVC-tape met natuurlijke rubberlijm (solvent) heeft de beste kwaliteit en levensduur. Hij is veel elastischer dan PP-tape. Deze verpakkingstape is zeer aangenaam om mee te werken aangezien hij volledig geruisloos afrolt. Het is met de hand af te scheuren. PVC tape is ook zeer goed te bedrukken. Voor een goede kleefkracht in een niet al te koude ruimte is de PVC verpakkingstape aan te bevelen.

Papier-tape met natuurlijke rubberlijm (solvent) als verpakkingstape voor een duurzame afsluiting van licht- tot middel zwaar karton enveloppen en tassen. Resistent tegen verschillende weersomstandigheden en vochtigheid.

Papier-tape met Syntetisch rubberlijm (hotmelt) als verpakkingstape voor een duurzame afsluiting van licht- tot middel zwaar karton enveloppen en tassen. Tape met een snelle tack (aanhechting). Deze lijm is echter niet geschikt voor gebruik op lange termijn en kan niet zo goed tegen temperatuurschommelingen.

Papier-tape gegommeerd (nat-plakband) is een van de meest doeltreffende sluitingen voor kartonnen dozen. De tape wordt als het ware één met de doos. Het moet nat, met water, aangebracht worden. De lijm dringt door in het karton. Wanneer je er daarna de tape wilt verwijderen, is dat onmiddellijk en onherstelbaar zichtbaar. Gebruik je zo’n papieren gegomde tape, dan ben je wel aangewezen op een nat-plakbanddispenser. Dit apparaatje bevochtigd de kleefband waardoor de lijm onmiddellijk in het karton van je doos dringt.

PLA (polymelkzuur) tape met natuurlijke rubberlijm (solvent) als verpakkingstape voor bloemisten en tuinbouw, Producenten van biologische producten, Groene webshops, Bio-winkels, Fabrikanten van bio-producten, Bio-detailhandelaren, Groene e-commercebusiness, Biologische retailers, Fabrikanten van bioproducten, Duurzaam kantoorgebruik, Circulair bouwen, Iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam verpakken.

Je ziet dat er best wat mogelijk is met verpakkingstape.

Wat is voor jou de beste oplossing? 
Je hebt net op basis van enkele eigenschappen al een beetje een keus kunnen maken. Naast de tapesoorten zoals hierboven omschreven hou je ook nog rekening met het gewicht en het materiaal van de doos.

De dikte – en dus ook de sterkte – van PP- of PVC-tape wordt uitgedrukt in micron (1/1000 mm). Hoe zwaarder je pakket, hoe dikker de tape moet zijn. Je kiest dan best voor een hogere micronwaarde. Bij de dikte van de tape is automatisch rekening gehouden met de kleefkracht/dikte van de lijmlaag, dus daar hoef je dan niet meer op te letten. PP-tape en PVC-tape van hoge kwaliteit kleven prima op alle soorten ondergronden. Gebruik je kartonnen dozen en wil je de sterkste verbinding, dan overweeg je best om een papieren gegomde kleefband (ook wel nat plakband genoemd) te gebruiken. Die biedt vaak de sterkste sluiting omdat de kleefband één wordt met je doos.

Dikte PP- of PVC-tape in micronPakketgewicht
28 micron (of lager)Voor lichte pakketten, tot 20 kg
32 micronVoor middelzware pakketten, tot 30 kg
35 micronVoor zwaardere pakketten, tot 35 kg
38 micron (of hoger)Voor de zwaarste pakketten, boven de 35 kg

Sluit een kartonnen doos zowel horizontaal als verticaal met verpakkingstape. Wanneer je de kartonnen doos alleen horizontaal of verticaal zou afplakken, dan kan het voorkomen dat de tape losraakt.

Tape Bewaren
Een belangrijke vraag die steeds terugkomt is de vraag hoe je tape moet bewaren. De volgende punten zijn hier van belang; 
Temperatuur 
Voor verpakkingstape is de ideale opslagplaats een ruimte met een temperatuur tussen de +17 en +25 °C. Bij een lagere bewaartemperatuur verliest de meeste lijm zijn kleefkracht. Door de kou is er doorgaans ook sprake van vocht (condens) waardoor de tape geen vat krijgt op de ondergrond. Voornamelijk in de winter spelen deze klachten. Het magazijn waar deze tape is opgeslagen is dan te koud voor een goede verwerking van de tape. Door in deze situatie 24 uur van te voren de tape op een plek neer te leggen tussen de +17 en +25 °C kan je daarna zorgeloos de tape gebruiken. Bewaartemperaturen boven 25 °C kan voor een korte periode geen kwaad. Na verloop van tijd kan de lijm gaan zweten waardoor het uit de zijkanten van de rol kan lopen.
Luchtvochtigheid    
De ideale luchtvochtigheid voor opslag is 40 tot 60%
Uv-straling Wanneer de tape in contact komt met te veel uv-straling, simpelweg zonlicht, dan kan de lijmlaag gaan uitharden of wegvloeien. Bewaar daarom de tape op een donkere plek.
Houdbaarheid De houdbaarheid van verpakkingstape is een periode van maximaal een jaar. PP-tape met acryllijm kan je, mits onder juiste condities, langer dan 1 jaar worden bewaard.

Tape (resten) verwijderen
Door het permanente kleef karakter van verpakkingstape is het soms lastig te verwijderen. Om bruine tape of doorzichtige verpakkingstape te verwijderen gebruikt je lijm of sticker verwijderaar

Milieu
Hoe recyclebaar is papiertape?
Zelfklevend papiertape en nat-plakband wordt één met het karton en kan dan ook met het karton bij het oud papier.

Hoe recyclebaar is PLA tape?
PLA (Polymelkzuur of polylactide) is geproduceert uit maiszetmeel of suikerriet en worden daarom gepromoot als duurzaam alternatief voor traditionele plastics. Het is biocompatible, dat wil zeggen dat het lichaamsvriendelijk is. Dit composteerbare plastic breekt echter niet af in de huidige composteringsinstallaties. Het wordt daarom uit het GFT gezeefd en apart verwerkt.

Hoe recyclebaar is kunststof tape?
PP en PVC hebben aardolie als grondstof. Het goede nieuws is dat deze grondstof prima te recyclen is. Het ‘minder goede’ nieuws: je bent genoodzaakt om de verschillende soorten plastic altijd van elkaar te scheiden. Dat levert na het recyclen het beste eindresultaat op. Sorteren is dus de boodschap. Plak je kunststof tape op een kartonnen doos, zorg er dan voor dat die eerst van de doos wordt afgetrokken voordat je deze aanbiedt bij het oud papier. Voor het recyclen van karton is er echter wel een tolerantie voorzien van 3% onzuiverheden. Concreet betekent dat, dat een beetje plastic op je kartonnen doos niet schadelijk is voor het recyclingproces.

Tot slot nog een klein weetje.
Weet je hoe je snel het verschil kan zien tussen PP en PVC?
PVC-tape is vrij gemakkelijk met de hand te scheuren. Bij PP-tape gaat dat scheuren minder makkelijk waardoor je een tapedispenser nodig hebt.

Kijk je enkel naar de transparantie van je tape, dan zal je zien dat PVC-tape vaak veel matter en geler is dan de PP-variant.

Om ze van elkaar te onderscheiden doe je een simpele elasticiteitstest.
De test: Rol een stuk tape af en plak één uiteinde op een tafel- of bureaublad. Het andere uiteinde, de rol, hou je stevig vast in je hand. Breng de tape op spanning. Prik vervolgens met een pen door de opgespannen tape. Als je een gaatje in de tape prikt is het PVC-tape. Wanneer de tape knapt of afscheurt is het PP-tape.

Ik hoop dat je met bovenstaande informatie een goede keus hebt kunnen maken. Heb je nog een specifiekere vraag schroom dan niet contact op te nemen. Dat kan via mail, chat of telefoon.