Geen verzendkosten boven € 50

Persoonlijk contact

Groot assortiment

Gratis snoep boven € 300

Problemen in productie en levering zorgt voor schaarste in verpakkingsmaterialen. Lees meer >

9 vragen die helpen bij het kiezen van papier

Door Gert Koolmoes gepubliceerd op 20 november, 2018

Een pak papier kopen is niet zomaar iets omdat iedere aankoop invloed heeft op werkprestaties, uitgaven en milieu. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen papierbehoefte. Aan de hand van 9 vragen helpt JIP in samenwerking met Navigator u met de juiste papierkeuze.

1. Wat voor documenten print u?
We produceren tegenwoordig kwalitatief hoogwaardige documenten, waarbij niet alleen de printer maar ook het papier de gewenste kwaliteit heeft. Begin daarom met 2 basisvragen: wat voor type documenten heb ik nodig en print ik in kleur of zwart wit? We produceren tegenwoordig kwalitatief hoogwaardige documenten, waarbij niet alleen de printer maar ook het papier de gewenste kwaliteit heeft. Begin daarom met 2 basisvragen: wat voor type documenten heb ik nodig en print ik in kleur of zwart wit?

Externe en interne documenten
Externe communicatie is er in vele vormen zoals overeenkomsten, nota’s, visitekaartjes, brochures en posters. Hiervoor heeft u verschillende soorten papier nodig (met een dikte variërend van 80 g/m² - 160 g/m² en met verschillende oppervlakken). Bij interne documenten, zoals formulieren of rapporten, hangt de keuze af van uw doel, waarbij een papierdikte van 75g/m² - 100g/m² meestal genoeg is. Voor persoonlijke behoeftes, bijvoorbeeld het uitprinten van een internetpagina, is een papierdikte van 75 g/m² of 80 g/m² voldoende.

Zwart-wit en kleur
Voor het behalen van goede resultaten adviseren we bij intensief kleurgebruik een papierdikte van tenminste 100 g/m². Bij de printer is het zo dat als u alleen zwart-wit documenten print is een zwart-wit laserprinter logischerwijs voldoende. Als u zowel in kleur als zwart-wit print hangt het van de hoeveelheid af: als u relatief weinig print is een inkjet printer de beste keuze, als u veel in kleur print zorgt een laserprinter voor de gewenste snelheid en betrouwbaarheid.

2. Hoeveel print u maandelijks?
Dit is van belang om te bepalen welk type printer en papier u nodig heeft. De hoeveelheid berekent u eenvoudig: bekijk hoeveel pakken u maandelijks verbruikt, waarbij geldt dat de meeste pakken 500 vellen papier bevatten.

Minder dan 500 pagina’s
Waarschijnlijk print u alleen het hoognodige. Hierbij volstaat multifunctioneel papier (zoals Navigator Universal 80 g/m²) en een eenvoudige zakelijke printer.

Tot 5000 pagina’s
Bij het printen van e-mails, verslagen of presentaties wilt u goede resultaten. Papier met een dikte van 75 g/m² of 80 g/m² volstaat voor relatief minder belangrijke documenten. Voor documenten die een betere kwaliteit vereisen gebruikt u een papierdikte van 120 g/m² of 160 g/m². Bij dit volume adviseren wij een luxere inkjetprinter of een semi-luxueuze uitvoering van een laser printer.

Meer dan 5000 pagina’s
Bij dit soort hogere volumes is doorlopend printen zonder haperingen belangrijk. De bijbehorende printer moet dan multifunctioneel zijn, inclusief kleuren laserprinter en de mogelijkheid tot kopiëren en scannen.

Navigator garandeert een 99,99% storingsvrije werking van papier bij alle moderne kantoorprinters.

3. Normaal of premium papier?
Premium papier is kwalitatief beter en efficiënter. De printkwaliteit is optimaal, storingen zijn tot een minimum beperkt en de onderhoudskosten van uw apparatuur zijn lager.

Normaal papier biedt een lager prestatieniveau en heeft weinig meerwaarde. Premium papier is betrouwbaarder, ongeacht het materiaal dat u print. Als u normaal papier kiest heeft dat invloed op uw totale printkosten. Velen kiezen dan ook voor premium papier om verspilling van inkt, toner en papier te voorkomen.

Navigator is het best verkopende merk ter wereld op het gebied van premium papier.

4. Welk papier voor kleurenprints?
Gekleurde documenten gebruikt men steeds vaker in het zakelijk verkeer. Onderzoek toont aan dat kleur meer aanzet tot lezen. Kleur geeft ook meer body aan een document. Het zorgt voor een betere reputatie omdat men kleur associeert met kwaliteit.

Bij snelle kleurenprinters met hoge temperaturen is het raadzaam om dik en glad papier te gebruiken. Bij dit papier is een hoge kwaliteit met levendige kleuren gegarandeerd en wordt doorschijnen voorkomen.

Als de grootte van de afbeelding toeneemt adviseren we om papier met een hoger grammage te gebruiken.
Een grammage van 90 g/m² volstaat bij een plaatje dat 20% van het oppervlak in beslag neemt. Als het plaatje echter de helft van een pagina omvat, zijn Navigator Colour Documents 120g g/m² of Navigator Office Card 160 g/m² de beste opties.

5. Waarom geen goedkoper papier bij een printer die optimale resultaten garandeert?
In de huidige technologie passen printers zich makkelijk aan verschillende papiersoorten aan. De printsnelheid is daarentegen ook toegenomen en kleurenprints worden steeds belangrijker. Dit vraagt meer van de papierkwaliteit, denk hierbij aan inktopname, golving en droogtijd van het papier. Deze factoren beïnvloeden de papierkeuze. Kies daarom ook voor topkwaliteit papier bij uw printer. Zou u bijvoorbeeld investeren in een dure auto en daarbij de goedkoopst mogelijke bandenset aanschaffen?

6. Wat zijn de belangrijkste kenmerken bij het vergelijken van kantoorpapier?
Afhankelijk van uw doel zijn de belangrijkste papierkenmerken dikte, helderheid, ondoorzichtigheid en gladheid.

  • Meer dikte betekent het gebruik van een lager grammage met vergelijkbare resultaten;
  • Papier met een hogere stijfheid loopt minder risico om vast te lopen;
  • Toenemende helderheid verbetert kleurcontrast en zichtbaarheid;
  • Meer ondoorzichtigheid leidt tot betere resultaten bij dubbelzijdig printen;
  • Meer gladheid betekent meer kwaliteitsbeleving en een betere inktweergave.

Hoe zit het met printers?
Houdt bij het kiezen van een printer rekening met het volume en het aantal kleurenprints. Zo bepaalt u of u een multifunctioneel apparaat nodig heeft en welke andere eigenschappen van belang zijn.

Navigator papier blijkt een derde minder schadelijk dan gewoon papier waardoor u meer dan 50% op de levensduur van uw apparatuur kunt besparen.

7. Bespaar je geld door het juiste papier te kiezen?
De prijs van een pak papier is slechts 1 onderdeel van de printkosten. Houd ook rekening met toner/inktkosten, de kosten van de printer (inclusief elektriciteit), onderhouds- en afschrijvingskosten. Slechter papier betekent meer onderhoudskosten, kostbaar tijdsverlies bij storingen en verlies van productiviteit. Beter papier vermindert technische problemen en voorkomt onnodige uitgaven.

“Door papier te kiezen met een lager grammage bespaar je kosten: je krijgt dezelfde hoeveelheid papier om te printen of kopiëren voor een lagere prijs. In dit geval is Navigator Eco-Logical een goede keuze.”

8. Hoe kan papier en printer bijdragen aan een beter milieu?
Bij een milieuvriendelijke keuze moet je de bronnen van de hele papiercyclus in het achterhoofd houden: van productie tot gebruik.

Papier

Grondstoffen - Gecertificeerd papier hoort bij duurzaam beheerd bos, verantwoord energiegebruik en internationaal erkende productiecriteria.

Printen Kwalitatief goed, glad en ultrawit papier is voor kleurenprints het beste. Het verbruikt minder toner en garandeert prima resultaten.

Printer

Efficiënt met energie – Een slaapstand stelt ons in staat om veel energie te besparen.

Afval – XL/XXL inkt of een toner met hoog rendement vermindert afval van lege verpakkingen.

Hergebruik - Recycling programma’s zorgen voor een vermindering van de afvalberg door hergebruik van onderdelen en materialen.

Verantwoord printen – Meer printen in zwart-wit en dubbelzijdig printen vermindert het papiergebruik en verspilling.

Navigator is gemaakt van Eucalyptus globulus, een zeer productieve boomsoort die het mogelijk maakt om dezelfde hoeveelheid papier met minder hout te produceren.

9. Hoe behoud je de beste papierkwaliteit?
Behandel papier met zorg en bewaar het stof- en vochtvrij. Om vastlopen te voorkomen is het beter om in het weekend geen papier achter te laten in de invoerladen van de printer of kopieermachine. Het papier kun je het beste in de originele verpakking en afgesloten bewaren.

Meer weten over papier en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op, of bestel uw Navigator papier direct online.

Reageren? gertkoolmoes@jipsnel.nl

Gert Koolmoes (44) – tekstschrijver/content manager bij JIP B.V.

“Het schrijven van teksten en verhalen geeft mij energie. Omringd door inspirerende collega’s in een dynamisch bedrijf zijn er nog voldoende verhalen die verteld moeten worden. Naast tekstschrijver ben ik trotse vader van een prachtige dochter(8). In mijn vrije tijd boks en voetbal ik graag.“